vaccvet

Wat is titeren

Titeren is het bepalen van antilichamen in het bloed. Na een vaccinatie ontwikkelt een dier antilichamen tegen het virus of de bacterie uit deze vaccinatie.
Deze antilichamen zorgen ervoor dat een dier niet ziek wordt als hij met de ziekteverwekker in aanraking komt.
Een jong dier krijgt ook van de moeder antilichamen mee via de moedermelk.

Een titerbepaling is bij VaccVet mogelijk voor puppy’s en volwassen honden & voor kittens en volwassen katten.

Voor honden is er een titerbepaling voor hondenziekte (CDV), leverziekte (CAV-2) en parvo (CPV).
Voor katten is er een titerbepaling voor kattenziekte (FPV), calici (FCV) en herpes (FHV).
Calici en herpes zijn onderdeel van de niesziekte (de hoogte van de antistoffen voor niesziekte is
geen betrouwbare waarde om te besluiten om wel of niet te enten).

Zowel voor de hond als voor de kat zijn de RapidStatus Titertest als de VacciCheck te gebruiken.

Klik op de link voor meer informatie over de RapidStatus of de VacciCheck.

 

Een titerbepaling kost €70 (exclusief voorrijkosten).

De RapidStatus Titertest is eenvoudig in gebruik en eenvoudig af te lezen. Hier ziet u een afbeelding van de test. In elke balk word een virus getest. De streep bij de C (controle) betekent dat de test goed is verlopen. Een streep bij de T (test), hoe vaag dan ook, betekent dat de test positief is en dat er dus antistoffen zijn gevonden.

De VacciCheck is zowel voor de hond als voor de kat beschikbaar. Hier ziet u een afbeelding van de VacciCheck. Bij deze test kunnen meerdere testen tegelijk worden uitgevoerd. In het plaatje hierboven zijn 10 testen tegelijk uitgevoerd. Er zijn verschillende stippen te zien, 4 onder elkaar. De bovenste stip is de controle stip en de 3 daaronder zijn elk voor een verschillend virus. Hoe donkerder de kleur, hoe meer antistoffen er zijn.

Hoe kan titeren worden gebruikt

Met titeren kan je bepalen of een dier een te lage concentratie antilichamen heeft en daarom gevaccineerd moet worden. Ook is het mogelijk na vaccinatie te controleren of deze goed is aangeslagen door te na te gaan of er antilichamen zijn aangemaakt.

  • Puppy’s en kittens krijgen in de eerste dagen via de biest (de eerste melk) veel antilichamen binnen. Als deze antilichamen nog aanwezig zijn zal een vaccinatie minder goed of niet aanslaan. Je kan met een titerbepaling meten of deze maternale antilichamen gedaald zijn. Zodra ze niet meer aanwezig zijn kan de eerste vaccinatie worden gegeven. Een aantal weken later kan je nogmaals titeren om te kijken of de vaccinatie goed is aangeslagen.

  • Bij volwassen honden en katten kan je meten of er na de vorige vaccinatie nog voldoende antilichamen aanwezig zijn. Zolang deze er nog zijn, hoef je niet te vaccineren. Ook kan je een aantal weken na een vaccinatie een titerbepaling doen om te kijken of die vaccinatie goed is aangeslagen.

Belangrijke noot

Titeren is geen vervanging voor vaccineren maar een hulpmiddel om het juiste vaccin te kiezen en ervoor te zorgen dat je niet (onnodig) teveel vaccineert.
Er is geen titer beschikbaar voor elke aandoening waartegen we vaccineren. Bijvoorbeeld voor leptospirose bestaat geen titerbepaling.
De vaccinatie tegen leptospirose werkt maar kort (1 jaar) en zal daarom jaarlijks moeten worden herhaald om bescherming te geven.
Ook voor besmettelijke hondenhoest of rabiës* is geen titerbepaling.

*Rabiës titerbepaling moet in een speciaal laboratorium gebeuren vanwege Europese regelgeving. Dit kan niet via VaccVet.